Artriti vs Arthralgia: Cili është ndryshimi?

Artriti dhe Arthralgia janë të ngjashme. Në kuptimin më të rreptë, Arthralgia thjesht i referohet dhimbjes së nyjeve. Artriti është inflamacion në nyje, gjë që gjithashtu shkakton simptoma të tilla si dhimbje dhe ngurtësi.

Shumë njerëz tani përdorin dy termat në mënyrë të ndërsjellë për të përshkruar dhimbjen e nyjeve. Sidoqoftë, ndërsa të dy çështjet janë të ngjashme, ekzistojnë dallime kryesore.

Në këtë artikull, mësoni se çfarë dallon artritin dhe artralgjinë, si dhe shkaqet, simptomat dhe trajtimet e tyre. ata Arthralgia i referohet dhimbjes ose dhembjes në një nyje. Kur dhimbje të ngjashme prek më shumë se një bashkim, emri mjekësor është polyarthralgia.

Disa profesionistë mjekësorë e konsiderojnë Arthralgia si një pararendës të artritit në disa situata.

Artriti ndodh kur inflamacioni në një nyje shkakton dhimbje. Artriti mund të rezultojë nga faktorë të ndryshëm themelorë, dhe ka shumë forma të artritit.

Në një person me artrit, inflamacioni është shkaku i dhimbjes në nyjen e prekur.

Në një person me artralgji, inflamacioni nuk është ose i pranishëm ose jo shkaku themelor i dhimbjes së nyjes. ngurtësi dhe inflamacion në nyje.

Simptomat

Simptoma kryesore e artralgjisë dhe artritit është dhimbja në një ose më shumë nyje, dhe dhimbja mund të jetë e ngjashme.

Dhimbja e nyjeve është e vetmja Simptoma e Arthralgia, ndërsa një person me artrit gjithashtu mund të përjetojë:

 • Inflamacion ose skuqje në ose rreth bashkimit
 • ngurtësi
 • Një gamë e zvogëluar e Lëvizja

Artriti është një gjendje komplekse. Fondacioni i Artritit vëren se ka mbi 100 lloje të ndryshme të artritit dhe kushteve që lidhen me të.

Artriti mund të shkaktojë çështje të tjera, duke përfshirë:

 • Humbjen e kërcit ose kockave në bashkimin
 • Ndërtimi i indeve të kockave
 • Ndryshimet në formimin e nyjeve të përbashkëta
 • që kapen në vend ose bllokohen, në vend që të lëvizin rrjedhshëm
 • Humbja e lëvizshmërisë
 • dhimbje të papritur, të fortë nga uriku nga uriku Depozitat e acidit në bashkim
 • dhimbje të forta pasi kockat në bashkim fërkojnë së bashku
 • Veshja dhe loti i përgjithshëm
 • Lëndimi i mëparshëm i bashkimit
 • Anomaliteti gjenetik
 • Obeziteti
 • Kushtet inflamatore, siç janë lupus, psoriasis, ose përdhes
 • kushte të tjera të lidhura me imunitetin, siç është artriti reumatoid, gjë që bën që trupi të sulmojë indet e shëndetshme në nyje

faktorët e rrezikut më lart zbatohen gjithashtu për Arthralgia, por çështjet afatshkurtra mund ta shkaktojnë atë. Një sprain i vogël në bashkimin

 • zhvendosjen e bashkimit
 • Shtresat e forta të muskujve në zonë
 • Lëndimet në indet lidhëse në bashkim
 • Për më tepër, disa kushte shëndetësore mund të shkaktojnë dhimbje të përbashkët pa inflamacion. Ndër këto kushte janë hipotiroidizmi dhe kanceret e caktuara, veçanërisht ato që përfshijnë palcën e eshtrave.

  Nëse simptomat janë të rënda, ndoshta duke përfshirë një humbje të lëvizshmërisë, një mjek mund të rekomandojë operacione për të zëvendësuar ose rindërtuar bashkimin dhe për të ndihmuar personin të rimarrë gamën e tyre të lëvizjes. Ështja po shkakton simptoma, mjeku mund të rekomandojë ilaçe të ndryshme për ta trajtuar atë ose për të ndryshuar kursin e tij. Trajtimet dhe mjetet juridike në shtëpi.

  mjetet juridike në shtëpi

  Mjekët shpesh rekomandojnë mjete të ngjashme shtëpiake për të menaxhuar simptomat e artralgjisë dhe artritit.

  Terapia fizike dhe ushtrimi mund të jenë metodat më të mira të menaxhimit të bashkimit dhimbje nga këto kushte.

  Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) raportojnë se aktiviteti i rregullt fizik mund të ndihmojë në menaxhimin e dhimbjes së artritit po aq efektive sa ilaçet pa recetë.

  rregullisht duke marrë ushtrime me ndikim të ulët , të tilla si duke notuar, çiklizëm ose duke praktikuar joga, mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes dhe mbajtjen e muskujve rreth nyjeve të forta.

  Metodat e tjera në shtëpi për menaxhimin e simptomave përfshijnë:

  • Në mënyrë alternative duke përdorur kompresa të ngrohta dhe të ftohta për të lehtësuar dhimbjen dhe ngurtësinë
  • Përdorimi i një mbi-the- -Përkërkimi i ilaçeve anti-inflamatore josteroidale, të tilla si ibuprofen (Advil) ose Naproxen (Aleve), për të lehtësuar dhimbjen
  • Praktikimi i teknikave të relaksimit, të tilla si Meditimi, Tai Chi, dhe Terapia Masazh
  • Pushimi për të shmangur punën e tepërt të muskujve dhe indeve në bashkim

  A

  mund t’i keni të dyja? . Artriti përfshin inflamacion, ndërsa artralgjia është dhimbje e përbashkët që nuk ka ndonjë shkak inflamator.

  Arthralgia mund të çojë në artrit, në disa raste. Për shembull, një person që ka dhimbje të përbashkët nga një dëmtim i vjetër mund të pësojë veshje më të shpejtë dhe lot të nyjës. Kjo mund të shkaktojë disa lloje të artritit, të tilla si osteoartriti inflamator.

  Si rezultat, mjekët ndonjëherë e shohin Arthralgia si pararendëse të artritit, veçanërisht nëse personi ka faktorë rreziku për gjendjen.

  Një vlerësim i plotë diagnostikues, i cili përfshin një vlerësim të rrezikut faktorët, mund të ndihmojnë një mjek të sigurojë trajtim herët në përparimin e çrregullimit.

  Përmbledhje

  Artriti dhe Arthralgia të dy shkaktojnë dhimbje në nyje.

  Arthralgia është dhimbje e https://harmoniqhealth.com/al/ nyjeve që nuk vijnë nga inflamacioni. Nëse inflamacioni është shkaku i dhimbjes së nyjeve, një person ka një formë të artritit.

  Në disa raste, artralgjia mund të jetë pararendëse e formave të caktuara të artritit, siç është artriti reumatoid. Ndërsa studiuesit janë duke punuar në mënyra për të identifikuar shenjat e hershme të gjendjes, aktualisht është e vështirë të tregohet se kush do ta zhvillojë këtë çrregullim. >

 • kockat/ortopedia
 • Sign In

  Register

  Reset Password

  Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

  Have no product in the cart!
  0